Ako sa vyrába klasický tvaroh zo živočíšneho mlieka vedia mnohí, prípadne si postup jednoducho vyhľadáte pomocou internetového prehliadaču.
Čo však robiť v prípade, ak z nejakých dôvôdov tvaroh nejete ? Nemôžete jesť laktózu, nerobí Vám dobre kazeín, ste vegán/ka…?
V tomto príspevku predstavíme možnosť, ako si pomerne jednoducho vyrobíte náhradu tvarohu v sladkej forme. Bez lepku, bez laktózy, iba z rastlinných surovín.
Poďme na to (preklik platená sekcia)
Suroviny:
250g kešu orechy
250g biele tofu
100g trstinový práškový cukor
vyšľahaný puding (recept na puding je nižšie)
2-3 ks citrón
vanilkový prášok (na hrot noža, štipka)
Postup:
1.časť (mixovanie)
-kešu orechy si namočíne do vody aspoň na 3 hodiny (môžu sa namočať aj dlhšie, napr. na noc)
-tofu rozkrájame alebo rozmrvíme na kúsky a vložíme do vysokootáčkového mixéru, pridáme kešu orechy, cukor, vanilkový prášok (prípadne vanilkový cukor, napr. značka Amylon), šťavu z citrónov (nie všetko naraz, ale pridávame poďľa chuti počas mixovania)
-rozmixujeme na čo najjemnejšiu hmotu (pomáhame si tamperom-tyčka na pritláčanie surovín v mixéri)
-keď máme hmotu dohladka vymixovanú odložíme ju bokom
2.časť (varenie pudingu)
-uvaríme si puding z ,,mlieka,, a pudingového prášku (odporúčam kokosové mlieko značky Aroy-D, a vanilkový prášok značky Liana - zlatý krém), pozn. pri inom mlieku nemusíte dosiahnúť rovnakú chuť a konzistenciu výsledného ,,tvarohu,, pozn. čo sa týka vanilkového prášku tu by nemal byť problém ani s inou značkou :)
Suroviny na puding:
500ml kokosové mlieko (Aroy D)
50g pudingový prášok
80g trstinový cukor
Postup:
-400ml mlieka si nalejeme do hrnca a necháme zovrieť
-pudingový prášok si rozmiešame v miske metličkou vo zvyšnom mlieku
-vylejeme do hrnca s vriacim mliekom, stlmíme sporák a poriadne miešame metličkou, aby sa nevytvorili hrudky
-keď puding zovrie, začne ,,bublať,, tak je hotový.
-uvarený puding vylejeme do misky od kuchynského robotu, mixéru a dáme šľahať metličkou spolu s cukrom
-šľaháme na najvyššom stupni šľahania až kým nevychladne.
3.časť (zmiešavanie)
-vymixovanú kešu-tofu zmes z mixéru vložíme do vychladnutého pudingu a spolu prešľaháme v kuchynskom robote kým sa spolu prepoja.
Ochutnáme a ľubovoľne použijeme, napr. ako plnku do koláčov, štrúdle, alebo vyjedáme lyžičkou :))