top of page
dobrozruti

Dobrožrútsky ,,tvaroh,,(vegan)





Ako sa vyrába klasický tvaroh zo živočíšneho mlieka vedia mnohí, prípadne si postup jednoducho vyhľadáte pomocou internetového prehliadaču.

Čo však robiť v prípade, ak z nejakých dôvôdov tvaroh nejete ? Nemôžete jesť laktózu, nerobí Vám dobre kazeín, ste vegán/ka…?

V tomto príspevku predstavíme možnosť, ako si pomerne jednoducho vyrobíte náhradu tvarohu v sladkej forme. Bez lepku, bez laktózy, iba z rastlinných surovín.

Poďme na to (preklik platená sekcia)


Suroviny:

250g kešu orechy

250g biele tofu 

100g trstinový práškový cukor

vyšľahaný puding (recept na puding je nižšie)

2-3 ks citrón

vanilkový prášok (na hrot noža, štipka)


Postup:


1.časť (mixovanie)

-kešu orechy si namočíne do vody aspoň na 3 hodiny (môžu sa namočať aj dlhšie, napr. na noc)

-tofu rozkrájame alebo rozmrvíme na kúsky a vložíme do vysokootáčkového mixéru, pridáme kešu orechy, cukor, vanilkový prášok (prípadne vanilkový cukor, napr. značka Amylon), šťavu z citrónov (nie všetko naraz, ale pridávame poďľa chuti počas mixovania) 

-rozmixujeme na čo najjemnejšiu hmotu (pomáhame si tamperom-tyčka na pritláčanie surovín v mixéri)

-keď máme hmotu dohladka vymixovanú odložíme ju bokom


2.časť (varenie pudingu)

-uvaríme si puding z ,,mlieka,, a pudingového prášku (odporúčam kokosové mlieko značky Aroy-D, a vanilkový prášok značky Liana - zlatý krém), pozn. pri inom mlieku nemusíte dosiahnúť rovnakú chuť a konzistenciu výsledného ,,tvarohu,, pozn. čo sa týka vanilkového prášku tu by nemal byť problém ani s inou značkou :)


Suroviny na puding:


500ml kokosové mlieko (Aroy D)

50g pudingový prášok 

80g trstinový cukor


Postup:

-400ml mlieka si nalejeme do hrnca a necháme zovrieť

-pudingový prášok si rozmiešame v miske metličkou vo zvyšnom mlieku

-vylejeme do hrnca s vriacim mliekom, stlmíme sporák a poriadne miešame metličkou, aby sa nevytvorili hrudky

-keď puding zovrie, začne ,,bublať,, tak je hotový.

-uvarený puding vylejeme do misky od kuchynského robotu, mixéru a dáme šľahať metličkou spolu s cukrom

-šľaháme na najvyššom stupni šľahania až kým nevychladne.


3.časť (zmiešavanie)

-vymixovanú kešu-tofu zmes z mixéru vložíme do vychladnutého pudingu a spolu prešľaháme v kuchynskom robote kým sa spolu prepoja.

Ochutnáme a ľubovoľne použijeme, napr. ako plnku do koláčov, štrúdle, alebo vyjedáme lyžičkou :))

O DOBRODVORE

Dobrodvor je miesto, ktoré od začiatku malo dušu. Sem ľudia prichádzajú oddychovať, stretnúť sa so sebou a sadnúť si s vlastnými emóciami. Vyspať sa, hah nežartujeme, vetu "pospal/a som si ako dávno nie" vyslovil/a v nejakej podobe každý ubytovaný. Byť so svojou rodinou a obzvlášť deti tú plynúcu energiu tohto miesta navnímajú hneď a zvyčajne sa im nikam nechce odísť a nepotrebujú žiadne výlety, len sa motkať na ihrisku alebo v bezprostrednom okolí. Je to zážitok, Dobrodvor ti neponúkne absolútny luxus, ale omnoho viac a síce iba plynúť.

LINKY

KONTAKT

​Ďakujeme za správu!

  • Facebook
  • Instagram

@dobro__dvor

© Dobrodvor 2023

bottom of page